Företag

Krångliga regler sinkar näringslivet

Kan det vara så att regelkrångel håller tillbaka näringslivet och hindrar företagen från att nå sin fulla potential? Om man ska tro landets företagare är det så det ligger till. Enligt branschorganisationen Svenskt Näringsliv utgör dagens lagar och regler kring företagande ett krångel som bidrar till att öka företagens administration. De menar därför att regeringen behöver ta fram en ny lagstiftning på området och hänvisar till att det svenska arbetet kring regelkrångel rankas lågt av OECD.

En mätning som Svenskt Näringsliv har gjort pekar på att just regelkrångel är ett omfattande problem enligt svenska företag. Den visar nämligen att cirka hälften av de tillfrågade företagen upplever att den böra dom landets lagar och regler ofta innebär är tyngande. När företagen uppmanas att jämföra dagens regelbörda med hur reglerna såg ut för bara två år sedan, anser 64 procent att situationen har förvärrats.

Regelkrånglet leder till att effektiviteten i företagen drabbas rejält. 40 procent av de företag som svarar på enkäten anser att den besparing som enklare regler skulle innebära motsvarar drygt 10 timmar varje månad. Utöver dessa 40 procent anser ytterligare en tredjedel att de skulle kunna göra en besparing på 6 till 10 timmar per månad om reglerna förenklades. Totalt hävdar alltså 67 procent av företagen att de skulle kunna spara 6 timmar eller mer varje månad genom en förenkling av lagar och regler.

Konsekvenserna av regelkrånglet

En anledning till att situationen har tillåtits förvärras på detta sätt tros vara att denna fråga under en längre tid har haft en låg prioritering på den politiska agendan. I sin rapport lägger Svenskt Näringsliv fram ett antal förslag till förbättringar som på sikt ska kunna förenkla de lagar och regler som de svenska företagen har att förhålla sig till. De menar att man bör ta fram en handlingsplan för förenkling av lagar och regler på samma sätt som då politikerna på 90-talet prioriterade budgetmål före satsningar av olika slag.

Den uppfattning som Svenskt Näringsliv och många av dess medlemsföretag har är att politikerna i de olika kommunerna behöver arbeta mer med att skapa bästa möjliga företagsklimat på lokal nivå. Den reform som en förändrad beslutsprocess när det gäller lagstiftning och införandet av diverse regler anses av branschorganisationen därför vara högt prioriterad. En punkt som man trycker på är att företagen idag inte anses kunna rekrytera och växa i den utsträckning som hade möjliggjorts genom en minskad börda avseende lagar och regler.