Aktuellt

Skillnad mellan rättvis handel och icke-rättvis

Du kanske undrar om det finns några skillnader mellan rättvis handel och icke-rättvis handel? För det första är rättvis handel ett system för försäljning och köp av varor som har visat sig fungera. Det spelar ingen roll vilken produkt du försöker sälja eller köpa, det är oftast inte lönsamt att sälja den under det normala prissättningssystemet. Rättvis handel kommer att hamna få mer pengar till din produkt. Tänk på detta, om du säljer eller köper något under det normala ekonomiska systemet, hur är säljaren eller köparen kommer att tjäna pengar? De kan finna att produkten är i gott skick men objektet är prissatt till en hög kostnad. Istället för att använda pengarna för några nya kläder, de måste spendera den på de objekt som de inte kan sälja eller inte har råd att köpa.

Det innebär att den person som köpte produkten från dig kommer att få betala mer eftersom företaget med icke-rättvis handel priser tar ut så mycket för produkten. Samma situation händer när företaget med rättvis handel priser måste betala dig mer för produkten eftersom priset är så högt jämfört med icke-rättvis handel priser. Nu när du förstår hur rättvis handel fungerar, låt oss gå vidare till skillnaderna mellan de två. Rättvis handel är ett system för att betygsätta det verkliga priset på en vara. När normerna är uppfyllda, regeringen gör ett uttalande om att produkten säljs eller köps till ett rimligt pris. När detta uttalande görs, säljaren eller köparen måste kompensera den andra parten eller annat han eller hon kommer att straffas. Några av de gemensamma påföljderna för icke-rättvis handel är böter, indragningar av företagslicenser, m.m. För att inte säga att rättvis handel är det enda som skapar ett rättvist ekonomiskt system. Folk tycker inte om att lägga för mycket på något för att få lite tillbaka eftersom det är ett system. Men det fungerar, det största problemet människor har med det är att de faktiskt inte kan se skillnaden mellan rättvis handel och icke-rättvis handel.

Köpa second hand

Shopping behöver inte vara så dyrt. Även om du bara säljer eller köper objekt som används, kan du fortfarande hitta en hel del. Många begagnade produkter kan åter säljas till ett rimligt pris om de uppfyller vissa standarder. Det är de populära produkterna som läggs ut av företag att sälja.  Objekt som du ser på i butiker, garage försäljning, loppmarknader och andra second hand affärer. Dessa är vanligtvis rättvisemärkta märkta. En annan metod för att hitta ett rimligt pris på dina objekt är genom att söka efter rabatterade priser på Internet. Många webbplatser har en ”faire trade” avsnitt, så om du letar efter ett använt objekt, då kanske du kan hitta den. Naturligtvis är dessa objekt som används men ändå rättvis handel certifierade. Det är viktigt att komma ihåg att inte alla begagnade artiklar är certifierade som rättvis handel. Om du är intresserad av att köpa en vara som redan har klassificerats som rättvis handel, måste du kontrollera om objektet har den officiella sigill rättvis handel. Många webbplatser har sigill.

Shopping på nätet är nu så mycket enklare än någonsin tidigare. Det finns bokstavligen tusentals webbplatser som erbjuder rabatter på produkter, men inte alla av dem är rättvisemärkta. Du behöver bara veta var du ska leta. Att köpa från icke-rättvisemärkta butiker, eller från någon som säljer ett objekt som du vet inte är rättvisemärkt kan vara mycket riskabelt. Det är bättre att hitta ett pålitligt företag att köpa från. När det gäller att handla för objekt, allt som betyder något är att du köper objektet till ett rimligt pris.

Shoppinginspiration finns på denna sida zizdesign.se.